مروری بر اقدامات مجرمانه آمریکا و انگلیس در ایران
اقدامات مجرمانه آمریکا و انگلیس پس از انقلاب شکوهمند اسلامی و همزمان با از دست رفتن نفوذ همهجانبه آنها در ایران با شدت بیشتری ادامه یافته است اقداماتی که البته روز به روز خوی وحشی گری آنها را هرچه بیشتر به همه آزادی خواهان جهان نمایان میسازد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به نقل از خبرگزاری صداوسیما، مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل درباره اقدامات مجرمانه آمریکا و انگلیس در ایران نوشت: مروری بر تاریخ نشان می دهد که آمریکا و انگلیس در ادوار مختلف جنایت های بی شماری را به طرق مختلف علیه ملت ایران روا داشته اند جنایتی هایی که علیرغم پیگیری در دادگاه های بین المللی اما با سیاسی کاری و اعمال نفوذ این کشورها یا بی نتیجه مانده و یا در صورت صدور رای عملیاتی نشده است. در این یادداشت تنها نمونه هایی از اقدامات مجرمانه آمریکا و انگلیس در ایران که در نهاد های بین المللی مطرح شده بررسی می شود.
ملی شدن صنعت نفت و جنایت انگلیس
با وجود دخالت های بیگانگان هفتم اردیبهشت ۱۳۳۰ مجلس شورای ملی، به اتفاق آرا طرح ملی شدن صنعت نفت را تصویب کرد. اندکی پس از ملی شدن صنعت نفت، انگلیس با استناد به معاهده ۱۳۱۲ شمسی که بین تهران و لندن منعقد شده بود و همچنین به بهانه «نقض قوانین بینالمللی» در «دیوان بینالمللی دادگستری» از ایران شکایت کردند. دولت انگلیس با وقاحت تمام شروع به تهدید نظامی و وارد آوردن فشار اقتصادی به ایران کرد. اما دیوان لاهه از طرفین خواست تا صدور رأی نهایی دادگاه از هرگونه اقدامی که به حقوق طرف مقابل لطمه بزند بپرهیزند. دادگاه لاهه بعد از ۱۲ جلسه رسیدگی به پرونده، در ۳۱ تیر ۱۳۳۱ با ۹ رأی مخالف در برابر ۵۶ رأی موافق، رأی بر عدم صلاحیت این دیوان برای رسیدگی به دادخواست انگلستان داد و به این ترتیب دعوی انگلیس باطل شد.
تسخیر لانه جاسوسی و جنایت آمریکا
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با وجود سابقه فاجعهبار حضور و دخالت آمریکاییها در ایران، واشنگتن توطئههای خود برای نابودی انقلاب نوپای اسلامی را با شدت تمام دنبال کرد. سفارت آمریکا در تهران به مرکز توطئه برای براندازی انقلاب ملت ایران تبدیل شده بود. اما در سیزدهم آبان ۱۳۵۸ گروهی از دانشجویان دانشگاههای تهران با عنوان «دانشجویان مسلمان پیرو خط امام»، در اعتراض به اقدامات خصمانه آمریکا، سفارت این کشور را در تهران به کنترل خود درآوردند. در این اقدام، حدود یازده هزار سند در موضوعات مسائل نظامی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل فرهنگی ایران در سفارت آمریکا کشف شد. خرداد ۱۳۵۹، چند ماه بعد از تسخیر سفارت آمریکا در آبان سال ۵۸، آمریکاییها با اتکا به قرارداد دوستی سال ۱۹۵۵ بین دو کشور، بابت این اقدام به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت بردند. یکی از مبانی شکایت آمریکا در دیوان لاهه «پیمان مودت» سال ۱۳۳۴ بود. اما پیش از این شکایت، آمریکا تلاش کرد از طریق قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و وارد آوردن فشار سیاسی گروگانهای آمریکایی را آزاد کند. اما ایران بیتوجه به این قطعنامه شروط چهارگانهای را برای آزادی گروگانها مطرح کرد. در مقابل آمریکا اعلام کرد که استقلال ایران (یکی از شروط) را به رسمیت میشناسد. با وجود این ایران مصر بود که شروط دیگر (بازگرداندن داراییهای شاه، آزاد کردن داراییهای ایران بلوکه شده و لغو ادعاهای آمریکا علیه ایران) انجام شود. آمریکا نیز از انجام این شروط امتناع میکند و به جای آن تلاش میکند فشار بیشتری به ایران وارد کند. در همین راستا اعمال تحریمهای اقتصادی گسترده علیه ایران در شورای امنیت مطرح میشود. قطعنامه رأی میآورد، اما شوروی آن را وتو میکند. آمریکا اعلام میکند که بطور یکجانبه این تحریمها را اعمال خواهد کرد. از طرف دیگر در نهایت سوم خرداد ۱۳۵۹، دادگاه لاهه به نفع آمریکا رأی داد. طبق رأی دیوان، ایران برخلاف قوانین بینالمللی عمل کرده و محکوم شناخته شد. دادگاه ایران را ملزم کرد گروگانها را آزاد کند و ساختمان سفارت آمریکا نیز به این کشور برگردانده شود و مقامات دیپلماتیک نیز طبق قوانین بینالمللی حفاظت شوند. با وجود این، ایران به رأی دیوان اعتنایی نکرد.
پرواز ۶۵۵ ایرانایر و جنایت آمریکا
۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۸، حدود ۱۰ ماه بعد از حمله ناو «یو. اس. اس وینسنس» به هواپیمای مسافربری ایرانایر و کشته شدن ۲۹۰ انسان بیگناه، ایران بابت این اقدام جنایتکارانه به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کرد. در نهایت در سوم اسفند سال ۱۳۷۴، دیوان بینالمللی دادگستری با اعلام اینکه دو طرف به توافق رسیدهاند که آمریکا خسارات این حادثه را جبران کند، پرونده را بست؛ توافقی که در آن ایالات متحده این «حادثه هوایی» را به عنوان «فاجعه انسانی وحشتناک» توصیف کرد و «بابت از دست رفتن جان انسانها تأسف عمیق خود» را ابراز کرد. آمریکا همچنین پذیرفت که در مجموع یک میلیون و ۸۰۰ هزار دلار غرامت، به خانوادههای قربانیان بپردازد. دولت ایالات متحده همچنین پذیرفت که مبلغ ۱۳۱ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار خسارت به دولت ایران بپردازد تا ایران پرونده را در دیوان بینالمللی دادگستری پیگیری نکند. با این حال هرگز مسئولیت قانونی این جنایت را به عهده نگرفت.
حمله به سکوهای نفتی و جنایت آمریکا
ایران در ۱۱ آبان ۱۳۷۱ بابت حمله آمریکاییها به سکوهای نفتی شرکت ملی نفت ایران در دوران دفاع مقدس، به دیوان لاهه دادخواست رسیدگی داد. این بار نیز یکی از مبانی شکایت ایران از آمریکاییها علاوه بر قوانین بینالمللی، پیمان مودت سال ۱۳۳۴ بین دو کشور بود. آمریکا به صلاحیت دادگاه برای رسیدگی به این پرونده اعتراض کرد، اما دیوان این اعتراض را رد کرد. در نهایت پس از ۱۱ سال در ۱۴ آبان ۱۳۸۲، این دیوان رأی بر این داد که ۱- حملات آمریکاییها به تأسیسات نفتی ایران با «پیمان مودت» مغایرت داشته و مشمول استثنائات امنیتی پیمان نبوده است، اما آنها آزادی تجارت ایران را نقض نکردهاند؛ لذا این ادعای ایران علیه آمریکا مورد تأیید نیست. ۲-ادعای متقابل آمریکا درباره مینگذاری ایران و حمله به کشتیهای آمریکایی نیز قابل تأیید نیست. با این حساب ادعا هر دو طرف در دیوان رد و پرونده بسته شد.
ضبط داراییهای ایران جنایتی دیگر از آمریکا
ایران در سال ۱۳۹۵ در پی توقیف دو میلیارد دلار از اموال و داراییهای بانک مرکزی جمهوری اسلامی، دعوی دیگری را در دیوان لاهه علیه آمریکا مطرح کرد. هنوز دیوان بینالمللی دادگستری رسیدگی به این پرونده را آغاز نکرده است و احتمالاً تا ۲۰ مهر امسال برای استماع شفاهی مدعای طرفین تشکیل جلسه خواهد داد.
خروج از برجام و جنایت آمریکا
در پی توافق برجام آمریکا تمامی تحریمهای مربوط به برنامه هستهای ایران را لغو کرد، اما با روی کار آمدن دونالد ترامپ، آمریکا از برجام خارج شد و تحریمها را دوباره از سر گرفت. بر همین اساس ۲۴ تیرماه سال جاری ایران برای بار چهارم در تاریخ انقلاب، از آمریکا به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت برد. این بار نیز حقوقدانان ایرانی به پیمان مودت بین دو کشور متوسل شدند؛ پیمانی که در آن قید شده دو کشور در صورت بروز اختلاف میتوانند برای رفع آن به دیوان بینالمللی دادگستری مراجعه کنند. ایران در این دعوا اعلام کرد که ایالات متحده با برگرداندن تحریمها، پیمان مودت بین دو کشور را نقض کرده است. جمهوری اسلامی خواستار لغو تحریمها و همچنین دریافت خسارت شد. گرچه رسیدگی به دعاوی در این دیوان معمولاً چند سالی طول میکشد، اما طبق اساسنامه این دیوان میتواند در صورتی که طرفین در معرض صدمات فوری باشند، برای طرفین تکالیف لازمالاجرای موقتی صادر کند. گرچه حقوقدانان و وکلای آمریکایی تلاش کردند ابتدا به ساکن دیوان لاهه را فاقد صلاحیت رسیدگی به این پرونده معرفی کنند، اما قضات دیوان با اتفاق آرا این ادعا را رد کردند و در نهایت دیوان ۱۱ مهر ۱۳۹۷ «رأی موقت»، اما لازمالاجرا و الزامآور خود را به نفع ایران صادر کرد. طبق رأی دیوان، دولت ایالات متحده ملزم شد موانعی را که «در مسیر روابط تجاری ایران در حوزههای مشخصی برقرار کرده» برطرف کند. همچنین آمریکا باید تضمین کند که مجوزهای لازم برای موارد مشخص شده در رأی دیوان را صادر کرده و در عمل نیز پرداختها و معاملات مربوط به آن موارد را انجام دهد. دیوان بینالمللی دادگستری همچنین در این قرار بر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که برجام را تأیید کرده، صحه گذاشته است.
تسخیر باغ قلهک و جنایت انگلیس
باغ قلهک در دوره قاجار به صورت امانت در اختیار دولت وقت انگلیس قرار داده شد این باغ همیشه محل چالش دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت انگلیس بوده است. باغ قلهک، در واقع یک باغ با مجموعهای از ساختمانها به وسعت ” بیست هکتار است که یادگارهای بسیاری از سیاست استعماری انگلیس را در بردارد. با توجه به اسناد و مدارک موجود، سفارت انگلیس باغ قلهک را از زمان محمدشاه قاجار، تابستانها برای استراحت و تفرج اجاره میکرده و مالالاجاره این محل در آن زمان ماهی ۳۰ تومان یا ۱۵ لیره بیشتر نبود ولی در سال ۱۲۸۶ هـ. ق سفارت انگلیس به شمالیترین نقطه تهران در آن زمان (خیابان فردوسی) منتقل میشود و این کشور زمینی به مساحت ۱۵ جریب را به عنوان سفارت در اختیار میگیرد که امروزه نیز محل اصلی سفارت دولت انگلیس در ایران است. با لغو حق کاپیتولاسیون، امتیازات ویژه انگلیسیها از بین رفت، اما سایه شوم استعمار بر این باغ زیبا باقی ماند.
بدعهدی و بدهی جنایت انگلیس
پرونده جنجالی بین تهران و لندن به قراردادی میان ایران و شرکت بریتانیایی «لیلاند موتورز» در سالهای پیش از انقلاب باز میگردد که در آن زمان برای خرید تانکهای چیفتن منعقد شد. این سفارش در دوران پهلوی دوم و در سال ۱۹۷۱ انجام شد که براساس آن هزارو پانصد تانک چیفتن از انگلیس خریداری شده و در سال ۱۹۷۶ ایران مبلغ یک میلیارد دلار بابت این تانکها پرداخت کرد، اما از کل سفارش ثبت شده تنها ۱۵۰ تانک وارد کشور شد، این در حالی است که تهران مبلغ تعیین شده در قرارداد را به صورت کامل پرداخت کرده بود، اما بعد از وقوع انقلاب اسلامی در ایران در سال ۱۳۵۷ تحویل این تانکها متوقف شد، در نتیجه مشاجره مالی میان ایران و انگلیس پس از چهار دهه بالغ بر چند صد میلیون دلار میشود. انگلیس در سال ۲۰۰۹ به پرداخت ۴۰۰ میلیون پوند سود به ایران محکوم شد، اما به بهانههای مختلف از پرداخت این مبلغ خودداری میکند.
لیست جنایات آمریکا علیه ملت ایران
اقدامات مجرمانه آمریکا و انگلیس پس از انقلاب شکوهمند اسلامی و همزمان با از دست رفتن نفوذ همهجانبه آنها در ایران با شدت بیشتری ادامه یافته است اقداماتی که البته روز به روز خوی وحشی گری آنها را هرچه بیشتر به همه آزادی خواهان جهان نمایان میسازد. در ادامه ۶۰ جنایت مهم آمریکا از دوره قبل از انقلاب شکوهمند اسلامی تا عصر حاضر آمده است.
قبل از انقلاب اسلامی
اولین تماس آمریکا با ایران در سال ۱۲۲۹ تقریبا ۱۷۰ سال قبل در دوره امیر کبیر، نماینده ایران در استانبول با جورج مارشال وزیر مختار آمریکا گفتگو کرد و عهد نامه مودت و کشتیرانی منعقد گردید. / سال ۱۲۴۹ دوره ناصرالدین شاه اجازه تاسیس نخستین مرکز میسیونری مذهبی به امریکائیها داده شد. / سال ۱۲۶۲ کنسولگری آمریکا در تهران تاسیس شد و از طرف ایران هم میرزا ابوالحسن شیرازی به آمریکا رفت. / سال ۱۳۰۰ شرکت (اویل آمریکا) پیشنهاد قرارداد امتیاز انحصار بهره برداری آمریکا از معادن نفت ۵ استان مرکزی ایران را داد که با رقابت انگلیس و روس به سامان نرسید. / سال ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۵ حضور مستشاران آمریکائی در ایران. / سال ۱۳۲۰ در حمله متفقین به ایران آمریکا درخواست حمایت از ایران را پاسخ نداد. / دریافت وام و اجاره ایران از آمریکا در طول جنگ جهانی دوم ۴۵ میلیون دلار. / سال ۱۳۲۶ قرارداد ۱۰ میلیون دلاری فروش اسلحه آمریکا به ایران. / تاسیس ساواک در سال ۱۳۳۲ توسط سازمان سیا و موساد با حضور ۱۰ مستشار آمریکائی اعزام ساواکیها برای آموزش شکنجه مجاهدان به اسرائیل. / اعزام دهها هزار نظامی آمریکائی بازنشسته پس از جنگ ویتنام به ارتش ایران با هزینه دولت ایران. / فروش سیل اسلحه به ایران در ۲۰ سال از سال ۱۹۵۰ الی ۱۹۷۰ بیش از یک میلیارد و هشتصد میلیون دلار. / منع شاه از استفاده تلفنهای ایران و نصب خط ۱۰ شمارهای ویژه به نام خط سرخ با کنترل و استراق سمع و شنود توسط سفارت آمریکا در ایران. / بکارگیری قدرت حکومت ایران برای حمایت از اسرائیل غاصب. / بکارگیری ارتش سربازان ایرانی در سرکوبی مبارزان عمان. / غارت نفت ۶ میلیون بشکه در روز و ثروت ایران با قراردادهای استعماری. / سال ۵۲ تاسیس مرکز فرماندهی خاور میانه سیا در ایران و استقرار رئیس سابق سازمان سیا ریچارد هلمز در ایران به عنوان سفیر کبیر آمریکا به دستور نیکسون. / قرار داد فروش ۲۰۰ میلیون دلار جنگ افزار آمریکا به ایران در سال ۴۲ به دستور جانسون رئیس جمهور آمریکا. / در دی ۱۳۰۰ در کابینه مشیرالدوله دولت با اجازه مجلس یک میلیون دلار با سود ۷ درصدی از آمریکا قرض کرد، مشروط به نظارت مستشاران آمریکائی بر اداره مالیه ایران که عملا به ریاست اداره مالیه ایران منجر شد. / اعزام دکتر آرتور میلسپو به عنوان مستشار و رئیس مالیه ایران با حقوق پانزده هزار دلار در سال استخدام که خانه و اثاثیه هم از طرف دولت تهیه میشد و هشت نفر دیگر آمریکایی که توسط دکتر میلسپو انتخاب میشد با حقوق هفتهزار و پانصد دلار تا ده هزار دلار به مدت ۶ سال از سال ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۶. / در تاریخ مهر ۱۳۰۱ با تصویب مجلس استخدام دکتر ریان آمریکائی برای اصلاح امور بلدیه تهران با حقوق سالیانه ده هزار دلار و خانه و اثاثیه رایگان به اضافه چند مهندس بلدی آمریکائی که ریان انتخاب مینماید با حقوق سالیانه پنج هزار دلار. / دکترآرتور میلسپو برای بار دوم در دی ماه ۱۳۲۱ با ۶۰ نفر از همکارانش وارد تهران شد و به عنوان رئیس کل دارایی تا سال ۱۳۲۶ با اختیارات وسیعی امور مالی و اقتصادی کشور را در دست گرفت و خزانهداری، حمل و نقل، توزیع خواربار و تثبیت قیمتها و حتی تعدیل اجارهبها در اختیار او و همکارانش قرار داده شد. / ورود هیأت مستشاران نظامی به ریاست ژنرال والتر ریدلی برای نظارت بر ارتش. / استخدام چند افسر آمریکائی برای ژاندارمری به ریاست سرهنگ نورمن شوارتسکف در مهر ۱۳۲۱. / استخدام گراشام آمریکایی برای ریاست گمرک. / در مرداد ۲۱ استخدام تمیرمان آمریکایی برای ریاست شهربانی. / در آبان ماه ۱۳۲۲ استخدام هیأتی از افسران و درجهداران ارتش آمریکا برای وزارت جنگ. / استخدام چند نفر آمریکایی برای کارمندی وزارت دارایی. / استخدام دلپی فرانسوی برای سرم سازی حصارک و استخدام دو پزشک آمریکایی برای وزارت بهداری. / اوضاع به گونهای شد که والاس مری وزیرمختار آمریکا در ۳ اوت ۱۹۴۲ (۱۲ مرداد ۱۳۲۱) با افتخار به سامنر ولز معاون وزارت خارجة آمریکا تلگراف زد: «به زودی ما در وضعی خواهیم بود که عملاً ایران را اداره خواهیم کرد». / کودتاى ۲۸ مرداد ۱۳۳۲. / شهادت دانشجویان در ۱۶ آذر ۱۳۳۲. / حمایت و تحکیم پایه هاى حکومت استبدادى شاه. / حمایت از کشتار صدها تن از مردم در قیام خونین پانزدهم خرداد ۱۳۴۲. / تحمیل قانون کاپیتولاسیون و تحقیر ملت بزرگ ایران.
پس از انقلاب اسلامی
فعالیتهای جاسوسی و توطئه علیه همه کیان ملت ایران، که اسناد باقی مانده در ۵۰ جلد کتاب شد. / اعزام ژنرال رابرت هایزر آمریکائی و جلسات با فرماندهان نیروهای مسلح برای سرکوب و کشتار مردم در جریان انقلاب ۱۳۵۷. / دستور خروج شاه از ایران و اطاعت شاه که به فردوست گفت: خیلی خوب حالا کجا بریم؟ / تحریک اقلیتهای قومی کرد و بلوچ و ترکمن و عرب و... اهل سنت برای تجزیه طلبی که به کشتار هزاران بسیجی و سپاهی و فریب خوردگان منجر شد مانند خسرو قشقائی که پس از ۲۵ سال از آمریکا به ایران با دریافت ۱ میلیون دلار ماهانه از سازمان سیا برای تجزیه طلبی اعزام شد. / طراحی جنگ تحمیلی و سفر برژینسکی به اردن و دیدار با صدام جهت هماهنگی در شروع جنگ تحمیلی با ایران و نیز سفر دونالد رامسفلد وزیر دفاع آمریکا به بغداد در آغاز جنگ و سوق دادن دهها کشور غربی و ارتجاعی برای همکاری با صدام و کشتار ۸ ساله مردم ایران و شهادت تعداد (۲۲۱۶۸۲ نفر) و جانبازی تعداد (۵۷۴۱۰۱) که تعداد کل جانبازان در کشور ۵۷۴ هزار و ۱۰۱ نفر است که ۳۳۶ هزار و ۲۸۲ نفر معادل ۵۹ درصد جانبازان زیر ۲۵ درصد و ۲۳۷ هزار و ۸۱۹ نفر معادل ۴۱ درصد نیز جانبازان ۲۵ درصد و بالاتر هستند و اسارت هزارن نفر. / بلوکه کردن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار پول ایران در بانکهای آمریکا. / اشاعه تهمتهای تولید بمب اتمی و نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم به ایران. انواع تحریم ها: (نفتی، داروئی، تجاری، بانکی، فضائی، کشتیرانی، هواپیمایی). / اسقاط هواپیمای مسافربری ایران توسط ۲ موشک از ناو هواپیما بر آمریکائی وینسنس در سال ۶۷ و کشتن ۳۹۰ مسافر ایرانی و تصریح رئیس جمهور آمریکا (من از ایران عذر خواهی نمیکنم) و اعطاء مدال افتخار به کاپیتان قاتل. / تخصیص بودجه سالانه توسط کنگره برای اسقاط نظام جمهوری اسلامی ایران، سال ۸۴ به اصرار کاندولیز رایس ۷۵ میلیون دلار در کنگره برای براندازی جمهوری اسلامی ایران (بهبود وضعیت آزادی و حقوق بشر) تصویب شد و سال ۲۰۱۰ پنتاگون مبلغ ۵۵ میلیون دلار را برای پشتیبانی و شبکه سازی مخالفان انتخابات ریاست جمهوری ایران و جریان فتنه تخصیص داد که بند ۱۲۶۱ بودجه دفاعی پنتاگون بود. / ایجاد و حمایت از ۲۷۶ شبکه ایرانی ستیز فارسی زبان و ۲۰۰ شبکه دیگر به زبانهای اقوام ایرانی و ۴۲ شبکه به زبان کردی. / تاسیس داعش و حمایت اطلاعاتی و نظامی و مالی علیه جریان مقاومت اسلامی منطقه و انقلاب اسلامی و تشیع به اعتراف وزیر خارجه اسبق آمریکا (هیلاری کلینتون). / نقض عهد برجام و خروج از توافقنامه و تشدید تحریمها و بلوکه کردن حساب تعدادی از موسسات و شخصیتهای ایرانی. / پشتیبانی از ترور دانشمندان هستهای ایران توسط موساد. / حمایت از بمب گذاری در مجلس و کشتن و مجروح کردن تعدادی از هم وطنان ایرانی. / تبدیل سفارت آمریکا به لانه جاسوسى. / هجوم مستقیم نظامى و واقعه طبس. / کودتاى نوژه برای براندازی جمهوری اسلامی ایران. / حمله آمریکا به کشتىها و سکوهاى نفتى ایران.. حمایت آمریکا از سازمان منافقین. / اعمال تحریمهاى ظالمانه علیه ایران. / تهاجم فرهنگى و جنگ نرم علیه ملت ایران. / ساخت فیلمهاى ضد ایرانى و ضد اسلامی. / تهدید مستمر ملت ایران به حمله نظامى. / حمایت آمریکا از گروهکهاى تروریستى به ویژه در مرزهاى ایران. حمایت آمریکا از فتنه و اغتشاش در سالهاى ۸۸،۸۲،۷۸./ ترور دانشمندان هسته اى ایران.