لغو مؤثر تحریمهای ظالمانه؛ تنها هدف ایران از مذاکره با غرب
هفتمین دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ در شرایطی در وین پایتخت کشور اتریش آغاز شده که تنها هدف ایران از این مذاکرات، رفع تحریمهای ظالمانه با هدف کمک به اقتصاد و معیشت مردم ایران است.
به گزارش شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی دور نخست مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ از روز ۸ آذر با هدف رفع تحریمهای ظالمانه در شهر وین پایتخت اتریش آغاز شد؛ البته پیشبینی میشود که این دور از مذاکرات به دلیل مشخص کردن اصول و مبانی گفتوگوهای آینده بین ایران و گروه ۱+۴ کوتاه خواهد بود.
مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ در شرایطی از روز گذشته با ریاست «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان آغاز شده که آن چیزی که بسیار واضح و روشن است، اراده سیاسی ایران برای رفع مشکلات و موانع موجود در برجام است. بر این اساس صحبتها و موضعگیریهای مقامات مختلف ایران هم در قبل از آغاز مذاکرات و هم در حال حاضر نشاندهنده عزم راسخ جمهوری اسلامی ایران برای رفع تحریمهای ظالمانهای است که اقتصاد و معیشت مردم کشور را هدف گرفته است.
اما در این میان نکته مهم اینجاست که برای دستیابی به موفقیت لازم در این مذاکرات، طرف مقابل ایران که همان گروه ۱+۴ است، نیز اراده سیاسی لازم را برای حضور در این گفتوگوها و حل و فصل مشکلات موجود را داشته باشد. ضمن اینکه طرف مقابل نیز درخواستهای فرابرجامی را هم نداشت باشد، چون اگر چنین باشد بالطبع چنین خواستههایی از سوی ایران با قدرت و قاطعیت رد خواهد شد.
البته نکته مهمی که در این میان توجه جریانهای سیاسی در داخل و خارج را به خود جلب کرده است، موافقت تمامی اعضای حاضر در این مذاکرات است که دستور کار اصلی آن لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه آمریکا علیه ایران بوده، است. در همین راستا هم «علی باقری» روز گذشته و پس از نشستی که در وین برگزار شد با اشاره به اینکه این مذاکرات دو دستور کار داشت نخستین دستورکار را بررسی وضعیت اجرای برجام و دیگری را چشم انداز اعضا در مورد وضعیت پیش روی مذاکرات عنوان کرد.
بر این اساس، مسئله دیگری که در روز نخست مذاکرات ایران و ۱+۴ مطرح شد و مورد تاکید سایر اعضا هم قرار گرفت این بود که اقدامات کشور آمریکا عامل وضعیت فعلی و نقض برجام و همینطور نقض قطعنامه ۲۲۳۱ و خروج غیرقانونی و یکجانبه از برجام است.
اما موضوع بسیار مهمی که در این مذاکرات طرح و بررسی شد، بحث استمرار وضعیت فعلی و رویکرد دولت آمریکا در خصوص برجام است. به عبارتی بهتر آمریکای امروز در زمان ریاست جمهوری «جو بایدن» همانند زمان آمریکای «دونالد ترامپ» همچنان سیاست فشار حداکثری و اعمال تحریمها بر ایران را ادامه میدهد. این در حالی بود که رئیس جمهور فعلی آمریکا در زمان تبلیغات انتخاباتی خود با هدف جلب نظر رایدهندگان آمریکایی وعدههای فراوانی مبنی بر بازگشت دوباره به برجام داده بود.
البته نکته سوال انگیز و تعجب آور پیرامون سیاستهای آمریکا در برابر برجام این موضوع است که با توجه به اینکه دولت فعلی آمریکا با سیاستهای دولت گذشته مخالفت داشته و دارد، پس چرا همچنان آن سیاستهای گذشته دولت ترامپ را ادامه میدهد و فقط در لفظ بیان میکند که قصد بازگشت به برجام را دارد؟!
نکتهای که در این میان باید به آن توجه کرد این است که اگرچه هنوز برای نتیجهگیری و قضاوت پیرامون چشم اندازهای موجود و دستاوردهای مذاکرات بسیار زود است، ولی صحبتهای فراوانی از شب گذشته تا امروز توسط مقامات ایرانی و اروپایی حاضر در مذاکرات بیان شده است که این موضوع نشان میدهد که این مذاکرات در همان یک روزی هم که برگزار شده تا حد مناسب و مطلوبی سازنده و مفید بوده است.
البته به دلیل اهمیت و ضرورت ایجاد توافق پیرامون اصول کلی حاکم بر مذاکرات که بالطبع یکی از بخشهای اساسی مذاکره کنندگان ایران و ۱+۴ است مشورت هیاتها به کشورهای خود لازم و ضروری است. زیرا این امر به بهتر پیش رفتن مذاکرات کمک قابل توجهی خواهد کرد و طرفین زودتر به نتایج مورد نظر خود خواهند رسید.
بر این اساس احتمالا هیأت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات وین تا چند روز آینده به کشور باز خواهد گشت و پس از انجام مشورتهای لازم با مقامات مربوطه و عالی رتبه کشوری مجددا برای پیگیری گفتوگوها به وین سفر خواهند کرد.