سالروز آزادسازی سوسنگرد فرصتی برای یادآوری صبر و پایمردی و مقاومت ملت ایران
سالروز شکست حصر و آزادسازی شهر سوسنگرد فرصتی برای یادآوری نام شهیدان، جانبازان و رزمندگان این عملیات و صبر و پایمردی و مقاومت ملت ایران در مقابل تهاجم ددمنشانه استکبار جهانی توسط رژیم بعث عراق به ایران عزیز اسلامی است.
عملیات آزادسازی سوسنگرد (۲۶ آبان ۱۳۵۹ شمسی)، یکی از عملیاتهای موفق ایران در دوران دفاع مقدس بود. این عملیات، نقطه عطفی در ایجاد زمینههای تحول در وضعیت جنگ بود و باعث آزادسازی سوسنگرد و بیرون راندن نیروهای اشغالگر بعثی شد.
سوسنگرد در دو ماه ابتدایی جنگ دو مرحله مورد حمله نیروهای ارتش عراق درآمد. در مرحله اول در ۶ مهر ۱۳۵۹ اشغال شد، ولی با وجود مقاومت و مبارزه نیروهای ایرانی به طور کامل آزاد نشد. در مرحله دوم در محاصره و در آستانه سقوط قرار گرفت که طی عملیات مشترکی با حضور ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای مردمی در روز ۲۶ آبان ۱۳۵۹ از محاصره خارج شد و نیروهای ارتش عراق ناچار به عقبنشینی از سوسنگرد و مناطق اطراف آن شدند.
با شروع جنگ تحمیلی و در طول سه ماه، سوسنگرد سه بار توسط دشمن بعثی، محاصره کامل شد و در طی آن دو بار به اشغال در آمد و هر دو بار تنها بعد از ۲۴ ساعت و با دلیرمردی رزمندگان اسلام آزاد شد.
بعد از محاصره و اشغال مجدد بخشی از شهر سوسنگرد در ۲۵ آبان ۱۳۵۹ و در پی ممانعت بنیصدر برای ورود ارتش جهت آزادسازی سوسنگرد، امام خمینی (ره) فرمودند: «سوسنگرد باید تا فردا آزاد شود.»
پس از دستور حضرت امام (ره) مبنی بر آزادسازی سوسنگرد و در پی تدبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای، که در آن زمان نماینده حضرت امام در شورای عالی دفاع بودند، و همچنین شجاعت و پایمردی لشکریان اسلام از جمله فرماندهان و رزمندگان لشکر ۹۲ زرهی اهواز، سوسنگرد ظرف ۲۴ ساعت، در ۲۶ آبان ۱۳۵۹ آزاد شد.
از زمان اشغال سوسنگرد در مهر ۱۳۵۹ تا برطرف شدن نسبی تهدید اشغال در اواسط خرداد ۱۳۶۰، مازندران ۴۳ شهید عزیز را در جبهه سوسنگرد و حوالی آن تقدیم کرده است.
سوسنگرد با داشتن ۱۹۰۷۲ نفر جمعیت پیش از شروع جنگ، با آغاز جنگ کاملاً خالی از سکنه شد و علاوه بر ویرانیهای عمومی در این شهر، بیش از دو هزار و ۹۰۰ واحد ساختمانی ویران شد.
مردم سوسنگرد در حین ساخت ساختمانها و پس از اتمام کار بازسازی، بهرغم حاکم بودن شرایط جنگی، به خانه و کاشانه خود بازگشتند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پیامی به همایش فاتحان سوسنگرد عنوان کرد: سالروز شکست حصر و آزادسازی شهر سوسنگرد فرصتی برای یادآوری نام شهیدان، جانبازان و رزمندگان این عملیات و صبر و پایمردی و مقاومت ملت ایران در مقابل تهاجم ددمنشانه استکبار جهانی توسط رژیم بعث عراق به ایران عزیز اسلامی است.
متن پیام رئیس مجلس شورای اسلامی که صبح روز شنبه 26 آبان 1403در مراسم گرامیداشت سالروز عملیات شکست حصر و آزادسازی سوسنگرد توسط مجید داغری نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه در مجلس شورای اسلامی قرائت شد به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
دوران هشت سال دفاع مقدس یکی از درخشانترین مقاطع تاریخ ملت رشید ایران میباشد. هنگامهای که مردم مقاوم این مرز و بوم در اتحادی بینظیر و وصفناشدنی به مصاف دشمن متجاوز رفتند و برای حراست و پاسداری از خاک وطن، سراسر عشق و ایثار شدند و گنجینهای از استقامت و پایداری را به عنوان میراثی ارزشمند و معنوی را برجای نهادند.
ملت ایران به ویژه رزمندگان در این حماسه تاریخی، زیباترین جلوههای ایثار و فداکاری را در کارنامه انقلاب اسلامی خلق کردند که برای همیشه در تاریخ این سرزمین ماندگار خواهد بود.
حماسه آزادسازی سوسنگرد از عنایات و توجهات باریتعالی به رزمندگان اسلام بود که پس از فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه «سوسنگرد باید تا فردا آزاد شود» رقم خورد.
این حماسه غرورآفرین با تکیه بر مقاومت، ایثار و ازخودگذشتگی رزمندگان اسلام و همدلی و مشارکت نیروهای مسلح اعم از پاسداران رشید سپاه استان خوزستان و لشکر ۹۲ زرهی و حضور پرشور نیروهای مردمی و عشایر غیور دشتآزادگان در ۲۶ آبان ماه سال ۱۳۵۹ انجام شد و نقش کلیدی در ادامه نبرد و نقطه عطفی در ۸ سال دفاع مقدس داشت که موجب تغییر در وضعیت استراتژیک و سرنوشت نبردهای بعدی شد.
عملیات آزادسازی سوسنگرد، بهعنوان یکی از عملیاتهای موفق دوران دفاع مقدس سرآغاز ایجاد زمینههای تحول در وضعیت جنگ و برنامهریزیهای تاکتیکی بود. سوسنگرد اولین شهری بود که در دوران دفاع مقدس در سایه همدلی و وحدت نیروهای نظامی و مردمی از اشغال دشمن آزاد شد و دستاوردی درخشان برای تاریخ دفاع مقدس را رقم زد.
۲۶ آبان سالروز شکست حصر و آزادسازی شهر سوسنگرد فرصتی برای یادآوری نام شهیدان، جانبازان و رزمندگان این عملیات و صبر و پایمردی و مقاومت ملت ایران در مقابل تهاجم ددمنشانه استکبار جهانی توسط رژیم بعث عراق به ایران عزیز اسلامی میباشد.
حماسهای که با پیگیری و درایت شهید بزرگوار دکتر مصطفی چمران و رشادتهای بینظیر رزمندگان اسلام رقم خورد و این قهرمانان وطن توانستند دشمن را به عقب رانده و فاتح و سرافراز وارد شهر مقاوم سوسنگرد شوند.
با گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل (ره)، شهدا، ایثارگران و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس و سالروز عملیات آزادسازی سوسنگرد و با تجلیل از نقشآفرینی و حضور دلاورانه نیروهای مردمی و عشایر غیور منطقه دشت آزادگان بهعنوان مرزنشینان سلحشور و بیدار دل در پاسداری از امنیت و اقتدار کشور، امیدوارم همواره در تبیین و ترویج فرهنگ و معارف مقاومت و پایداری پرتلاش باشیم.