نشست هماندیشی بزرگداشت دهه امامت و ولایت برگزار شد
نشست هماندیشی بزرگداشت جشنهای مردمی اعیاد قربان و غدیرخم(دهه امامت و ولایت) با هدف ساماندهی و مدیریت برنامههای دستگاهها و نهادهای فرهنگی در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برگزار و حاضران بر ضرورت جهاد تبیین به منظور معرفی ابعاد عید غدیر و تدوین برنامههای متنوع فرهنگی تاکید کردند.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام والمسلمین موسیپور، نماینده محترم ولی فقیه و رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با تبریک ماه ذیالحجه و به ویژه دهه اول آن گفت: این روزها ایام ویژهای است و از عظمت و منزلت والایی برخوردار است و فرصت مغتنمی برای ذکر و یاد حق تعالی و تقرب الهی است و قرآن هم به این ایام اشاره و خداوند هم به دهه اول این ماه قسم یاد کرده است .
وی با بیان اینکه شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی قصد تصدیگری فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی را ندارد؛ یادآور شد: وظیفه شورا سیاستگذاری، برنامهریزی، هدایت و نظارت بر برنامهها و مناسبتهای دینی، مذهبی و انقلابی است و هدف ما هم از تشکیل این جلسه هماهنگی، همافزایی و ایجاد انسجام در فعالیتهای مربوط به دهه ولایت و امامت وتقویت بعد مردمی این مناسبت است که فرصتی مغتنم برای کارهای بزرگ فرهنگی است.
حجت الاسلام والمسلمین موسیپور افزود: دهه ولایت و غدیر در جامعه ما مغفول مانده درحالیکه در واقع غدیر جریان مستمری است که ریشه، هویت و اصالت و ثمره و نتیجه ی همه ادیان الهی و آسمانی است. مهمترین روز تاریخ بشریت است که اگر نبود، نه تنها رسالت نبی مکرم اسلام (ص) ناتمام بلکه تمام ادیان الهی و آسمانی ابتر می ماند.
نماینده ولی فقیه و رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با بیان اینکه انقلاب اسلامی تداوم و استمرار غدیر است اظهار داشت: در این دهه علاوه بر برنامه های تبیینی و محتوایی حول محور ولایت و امامت و تبیین ساختار حکومت مبتنی بر ولایت فقیه که بر گرفته از غدیر است نسبت به بازخوانی و احیاء خطبه غنی، پرمحتوا و هدایت گر غدیر، تبیین بعد تقریبی غدیر، بیان فضائل و مناقب امیرالمومنین (ع)، ترویج فرهنگ مواسات، اطعام، ایجاد فضای سالم نشاط و افزایش روحیه امید، اهتمام ویژه ای صورت خواهد گرفت.
حجتالاسلام ابوترابیفرد، امام جمعه موقت تهران در این نشست با تشکر از برگزاری این جلسه و تبریک اعیاد قربان و غدیر گفت: از منظر بزرگداشت روز مبارک غدیر تقریبا کار در خوری در این سالها به نظر میرسد انجام نشده است اما در انقلاب اسلامی مدرسه غدیر احیا شد.
وی افزود: امروز غدیر محور تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در دنیای اسلام است و این در سایه انقلاب اسلامی است و مدرسه امیرالمومنین علی(ع) که در حقیقت مدرسه پیامبر اعظم(ص) است، امروز در جهان اسلام نقش فاخری ایفا میکند و در سایه این انقلاب امیدواریم این جایگاه در آن اندازه مورد انتظار در جامعه بشری ارتقا بیابد.
امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: آنچه پیشینیان ما برای این مناسبت به یادگار گذاشتهاند این است که مسلمانان و دوستان امام علی(ع) به دیدار سادات میروند که انصافا یک کار استثنایی و حرکت ماندگار و و پرثمری است و این میراث ارزشمندی مثل میراث عاشورا و گریه بر امام حسین(ع) است و این در کشور و عالم تشیع نهادینه شده است.
وی تاکید کرد: یکی از کارهای ارزشمند که در این ایام باید بر آن پای فشرد همین برنامه بسیار متعالی و سازنده و به معنای واقعی کلمه مردمی است که باید هر قدر میتوانیم گستره آن را افزایش دهیم.
حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی فرد با بیان اینکه در این یکی دو سال اخیر به دلیل کرونا این حرکت سازنده تا حد زیادی تعطیل شده بود، یادآور شد: من شاهد هستم که در بسیاری از این دیدارها صفهای طولانی برای بازدید سادات شکل میگیرد که یک حرکت سازنده، معنوی و انقلابی است و امیدوارم در این جلسه راههای نو گشوده شود.
حجتالاسلام والمسلمین سیدرضا تقوی، نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از دیگران سخنران این نشست بود که در سخنان خود با بیان اینکه غدیر در حقیقت مجمع فضایل است و اگر دایره المعارف غدیر را بخواهیم تنظیم کنیم همه آنچه در اسلام است در غدیر هم وجود دارد، تصریح کرد: این به استناد خود قرآن است که اگر این کار انجام نمیگرفت گویی زحمات ۲۳ ساله پیامبر(ص) از بین میرفت.
حجت الاسلام والمسلمین تقوی افزود: در غدیر چه وجود دارد که آنقدر عظمت دارد که برابر با ۲۳ سال رنجها و تلاشها و زحمات پیامبر اکرم(ص) و همه مجاهدان است؟ ما این مسئله را تبیین نکردهایم که در غدیر چه اتفاقاتی افتاده که آنقدر وزین و ثقیل است.
مشاور رئیس جمهور یادآور شد: در غدیر پیامهای مختلفی وجود دارد که باید متناسب با نیاز زمان و جامعه آن پیام خاص را برجسته کنیم و این باید برنامهریزی شود. مهمترین موضوعات مربوط به غدیر، امامت و ولایت، شایستهسالاری، تداوم یک نهضت و انقلاب و جهاد تبیین درباره خطبه غدیر است؛ در واقع پیامبر(ص) درباره غدیر ابتدا تبیین کردند و خطبه خواندند و روشنگری کردند و باید درباره کلمات پیامبر(ص) در این رابطه دقت و واکاوی کرد.
وی افزود: اگر کار تبلیغی و تبیینی تداوم نداشته باشد، در جامعه نهادینه نمیشود. به یاد داشته باشیم که غدیر، فصلی نیست و این دهه برای تداوم کار است.
همچنین دکترسیدمحمد حسینی، معاون پارلمانی رئیسجمهور در این نشست با تاکید بر اینکه جامعه همواره نیاز به فضای پرنشاط دارد و پیروان ائمه اطهار باید در ایام شادی اهل بیت(ع) شاد باشند، گفت: ما معمولا در ایام عزا نسبت به ایام سرور و شادی قویتر هستیم.
معاون پارلمانی رئيسجمهور تصریح کرد: اجرای برنامههای هنری و فرهنگی خیابانی علاوه بر مساجد در جمعهای مردمی باید برگزار شود .
وی اضافه کرد: قبلا درباره قرآن جمع زیادی از خوشنویسان جمع میشدند و در یک روز قرآن کتابت میشد که می توان این برنامه را درباره نهجالبلاغه هم انجام داد. همچنین باید توجه ویژهای به خطبهخوانی غدیر شود و مسئله مهم دیگر برگزاری ضیافتها، اطعام و احسان علوی در شهرها و حاشیه شهرهاست که در کنار آن میتوان حداقل یک برگه آموزهها و معارف علوی اهدا کرد.
معاون پارلمانی رئیسجمهور با بیان اینکه برنامههای صدا و سیما در این ایام باید شاد و متنوع باشد اظهار کرد: برنامه دیگر تشویق کودکان و نوجوانان برای حفظ کلمات قصار امام علی(ع) است و در ادارات و نهادها نیز میتوان جلساتی برای تبیین شیوه حکمرانی علوی برگزارنمود.
حاج محمود لولاچیان، از معتمدان بازار و فعال در حوزه مراسم عید غدیر در نشست هماندیشی بزرگداشت جشنهای مردمی اعیاد قربان و غدیرخم با تشکر از برگزاری این جلسه هماندیشی و حضور در آن گفت: غدیر از عاشورا و فاطمیه اهمیت بیشتری دارد و باید برنامههای بهتری در این عید بزرگ داشته باشیم.
وی افزود: همانطور که در عاشورا اطعام می کنیم و دسته عزاداری راه میاندازیم و این کارها مردمی است، در ایام غدیر هم باید این کارها را انجام دهیم.
لولاچیان از شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی درخواست کرد جلسات مربوط به غدیر در طول سال برگزار شود و کمیتهای در مورد غدیر تشکیل شود که تقسیم وظایف بین نهادهای دولتی و مردمی انجام دهد و به ویژه بر روی فعالیتهای فرهنگی مردمی توجه ویژهای شود.
در ادامه حسین ظریفمنش، مدیر عامل بنیاد بینالمللی غدیر، گزارشی از برنامه های این بنیاد ارائه کرد.
وی گفت: میتوان غدیر را مانند عاشورا یک حرکت مردمی کرد و سال گذشته در این خصوص جهش فوقالعاده داشتیم و امسال هم همین هدف را در کل کشور دنبال میکنیم. شعار اصلی ما در پاسخ به ندای آسمانی پیامبر اکرم(ص) که در غدیر خم فرمودند حاضران به غایبان و پدران به فرزندان تا روز قیامت برسانند، «لبیک یا رسول الله(ص)» است که این شعار در میان اهل سنت هم مقبول و معنادار است و با این شعار بیان میکنیم که غدیر دستور الهی است و با دست پیامبر اکرم(ص) انجام شده است.
ظریفمنش با بیان اینکه شعار اجرایی این دهه «هر خانه یک غذا، هر خانه یک پرچم» است، گفت: در برنامههای عمومی علاوه بر اطعام، امسال هدیه دادن و دورهمنشینیهای غدیری و قرائت زیارت امینالله و خطبه غدیر را هم پیشبینی کردیم.
مدیر عامل بنیاد بینالمللی بازسازی واقعه غدیر در ۱۴۰ شهر، جشنواره ملی فرهنگی هنری با حضور دانشآموزان سراسر کشور، هزاران کاروان شادی خودرویی، برگزاری ۲۰ وبینار داخلی و بینالمللی، جشنواره خوشنویسی و کتابت خطبه غدیر، جشنوارههای شعر متعدد در استانهای مختلف برگزاری همایش عدالت از منظر امام علی(ع) در استان مرکزی، همایش ترویج نهجالبلاغه در استان مازندران، همایش «ولایت، محور وحدت امت اسلام» با حضور علمای اهل سنت و شیعه در استان هرمزگان را از دیگر برنامههای این دهه اعلام کرد.
سپس حجتالاسلام و المسلمین حسن ملکمحمدی که به نمایندگی از نماینده ولی فقیه در نیروی انتظامی، در این نشست حضور یافته بود، گفت: بناست در نیروی انتظامی جشن ۳۰ هزار نفری غدیر برای اولین بار برگزار شود و مسابقه حفظ خطبه غدیر در خانواده بزرگ ۵۰۰ هزار نفری نیروی انتظامی برگزار خواهد شد.
وی افزود: خداوند متعال، پیامبر رحمه للعالمین را تهدید کرد که «وإنْ لمْ تفْعلْ فما بلّغْت رسالته» و پیامبر اکرم(ص) این تهدید را تبدیل به یک فرصت کرد؛ «من کنت مولاه فهذا علی مولاه». خداوند هم این فرصت را تأیید کرد؛ «الْيوْم أكْملْت لكمْ دينكمْ» و پیامبر(ص) هم این تأیید را تبدیل به یک تکلیف جهانی کرد؛ فلْیبلّغ الْحاضر الْغائب و الْوالد الْولد إلی یوْم الْقیامة.
حجت الاسلام والمسلمین ملکمحمدی تصریح کرد: این نشان میدهد این یک امر مولوی و اوجب واجبات از ناحیه رسول خدا(ص) به همه ماست. در غدیر باید مقداری جدیتر باشیم و تعارفات را کنار بگذاریم. تمام ظرفیت نظام در این راستا باید به میدان بیاید به ویژه اینکه الان یک دولت جهادی و انقلابی بر سر کار است.
وی بیان کرد: پیام غدیر، عفو گذشت، رفع کدورتها، صله رحم و عبادت و معنویت در حوزه فردی و خانوادگی و محرومیتزدایی و مبارزه با فقر و برقراری آرامش و صلح و شاد کردن دیگران در حوزه اجتماعی است که در روایت داریم که روز غدیر روز شادی است. اگر غدیر را فراموش کنیم سقیفه به وجود میآید و منافقین بر سر کار میآیند و علی و علیها خانهنشین میشوند.
ملکمحمدی با بیان اینکه نباید از علی زمان خود غفلت کرد، گفت: پیام غدیر اطاعت و تبعیت از ولایت و حمایت از ولایت و مبارزه با دشمنان ولایت است و باید مانند شهید سلیمانی پای پرچم ولایت تا آخرین نفس ایستاد. به تعبیر فاطمه زهرا(س) خطاب به امت اسلامی که چرا غدیر را فراموش کردید، باید گفت نزاع، اختلاف، ذلت و نکبت عالم بشریت ناشی از غفلت از غدیر است و عزت، استقلال و اقتدار ملت ایران از برکت توجه به غدیر است.
در ادامه عباس سلیمی، پیشکسوت قرآنی و معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) با تبریک این ایام مبارک گفت: از زمان تولیت مرحوم آیتالله ریشهری در ارتباط با غدیر سعی کردیم با حداکثر توان خود در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم در خدمت مردم باشیم.
وی افزود: عمده فعالیتهای ما در این رابطه در سه محور اصلی است؛ اول برگزاری دهها برنامه فرهنگی و قرآنی، دوم برگزاری مراسم عقد ازدواج تعداد زیادی از جوانان در آستان مقدس و سوم برگزاری برنامه جشن ویژه کودکان و نوجوانان و مسابقات فرهنگی مختلف.
سلیمی اظهار کرد: در این راستا تمام بخشهای آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برای پذیرایی از مردم عزیز آمادگی دارند. در این رابطه تمام فضاها و اماکن آستان اعم از تالارها و مسجد جامع و مصلی حضرت امیرالمومنین علی(ع) به نهادها و سازمانهای مردمی برای برگزاری مراسم واگذار میشود.
معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) بیان کرد: به نظر میرسد به موازات برگزاری جشنهای باشکوه غدیر باید مسئله ترویج فرهنگ غدیر و معرفت علوی در تمام سطوح و لایههای مدیریتی مدنظر قرار گیرد و مورد غفل واقع نشود. مسئله دوم توجه به مسئله تقسیم وظایف است که همانطور که سهم مردم و نهادها و تشکلهای مردمی مشخص میشود بسیار لازم است سهم دولت و مجلس هم مشخص شود و از آنها بخواهید در هر عیدی از سال آینده یک عیدی مشخص به ملت بزرگوار مرحمت کنند.
در ادامه جلسه ، نمایندگان سایر دستگاه ها گزارشی از برنامه های دهه ولایت و امامت را ارائه نمودند.