نقش زن در جامعه از منظر رهبر معظم انقلاب
رهبر معظم انقلاب در مواقع متعدد سخنانی درباره نقش زن در جامعه پرداخته و سخنانی مهم را در این باره ایراد فرموده اند که ما در ذیل گزیده ای از بیانات را از منظر می گذرانیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، موضوع حضور اجتماعی زنان و نقشآفرینی این قشر در عرصه مسائل جامعه یکی از نقاط مورد بحث و چالشبرانگیز در جوامع و فرهنگهای مختلف بوده است و در جامعه ایران نیز برخوردهای توأم با افراط و تفریط و نگاههای غربزده یا متحجرانه در مواجهه با این مسئله مشکلاتی را ایجاد کرده است.
رهبر معظم انقلاب در مواقع متعدد به ایراد سخنانی درباره اهمیت جایگاه زن در جامعه پرداخته و سخنانی مهم را در این باره ایراد فرموده اند که ما در ذیل گزیده ای از بیانات رهبر معظم انقلاب درباره جایگاه زن در جامعه و ایفای نقش پر رنگ آن در تحکیم و انسجام خانواده را از منظر می گذرانیم:
مسئله زن و خانواده از جمله مسائل درجه یک کشور است. زنان نیمی از جمعیت کشور هستند، اما تأثیر زنان در سرنوشت کشور بیش از تأثیر نیمی از کل جمعیت در سرنوشت است. یکوقت است که ما مجموعهای از انسانها را در نظر میگیریم، نیمی از آنها نقشی به مقدار پنجاه درصد دارند، اما مسئله زن در جامعه اینگونه نیست، بالاتر از اینها است».[1]
نگاه مقام معظم رهبری به زن، نگاهی جامع است که هم ارزشهای الهی و هم منطق انسانی، در آن لحاظ شده است. در نظام مقدس انقلاب اسلامی، جایگاه زن به حدی است که یک روز را بهپاس قدردانی از جنس مؤنث به وی اختصاص دادهاند. نگاه رهبر معظم انقلاب به زن در روز زن به این صورت است «روز زن، یعنی نگاه درست و مبتنی بر منطق به زنان که نیمی از جمعیت بشر را تشکیل میدهند».[2]
مادر میتواند فرزندان را به بهترین وجهی تربیت کند. تربیت فرزند به وسیلة مادر، مثل تربیت در کلاس درس نیست؛ با رفتار است، با گفتار است، باعاطفه و نوازش و لالائی خواندن است؛ با زندگیکردن است. مادران با زندگیکردن، فرزند تربیت میکنند.
«علّت اینکه اسلام اینقدر به نقش زن در داخل خانواده اهمیت میدهد، همین است که زن اگر به خانواده پایبند شد، علاقه نشان داد، به تربیت فرزند اهمیت داد، به بچههای خود رسید، آنها را شیر داد، آنها را در آغوش خود بزرگ کرد، برای آنها آذوقههای فرهنگی قصص، احکام، حکایتهای قرآنی، ماجراهای آموزنده فراهم کرد و در هر فرصتی به فرزندان خود مثل غذای جسمانی چشانید، نسلها در آن جامعه، بالنده و رشید خواهند شد. این، هنر زن است و منافاتی هم با درس خواندن و درس گفتن و کار کردن و ورود در سیاست و امثال اینها ندارد».[3]
زن حافظ خانواده است، زن مسلمان رکن اساسی و محور اصلی عواطف خانوادگی است، بالاترین حق را در مقیاس خانواده دارا است و همچنین سهم بیشتری نیز در ایجاد نسل داشته و همه اینها نشان از جایگاه رفیع زن در خانه و اجتماع دارد.
ازآنجاکه زن بهعنوان مادر، همسر و در قالب کلی «مدیر خانواده» نقش اساسی در تعلیم، تربیت و پرورش نسلهای آینده جوامع دارد، و از طرفی شاهد فعالیتهای بیدریغ و مؤثر سرنوشتساز زنان در عرصه اجتماع در قالب عضوی از اعضاء جامعه در طول تاریخ هستیم که در ایجاد و حفاظت از انقلابها تأثیر ژرفی در مسیر جوامع داشته است و بهویژه در مسیر تاریخی اسلام به نقش اساسی زن در ترویج توسعه و دفاع از اسلام ناب محمد (ص) برخورد میکنیم.
از زمان صدر اسلام، حضرت خدیجه (س) و دخترش حضرت زهرا (س) و نیز حضرت زینب کبری (س) نقشی اساسی و بنیادی در تقویت اسلام و عمل به دستورات دینی و کمک به جامعه بشری در رشد و تعالی انسانی داشتند و به تأسی از این بانوان بزرگوار و الگو زنانی همانند «سمیه» تازه مسلمان شده و «آسیه» همسر فرعون همواره زنان پشتیبان عدالت و حقیقت و راستی بوده و توانستهاند نقش عظیمی در تربیت نیروی انسانی و سعادت بشری ایفا کنند.
زنان ایران اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بسیار مؤثر و سرنوشتساز در طول تاریخ به نقش آفرین پرداختهاند، که با بررسی تاریخ از دوران مشروطه، جنبش تنباکو انقلاب اسلامی ایران، دوران دفاع مقدس همواره نقش اساسی ایفا کردهاند و چند سالی است که با حضور مردان ایران اسلامی در جبهه مقاومت شاهد نقش زنان در عرصههای سیاسی و جهانی هستیم که زنان جامعه اسلامی ایران هوشمند و توانا بهعنوان الگویی برای سایر زنان مسلمان جهان قرار گرفته و در این برهه حساس و مقطع تاریخی همانند گذشته دشمن را خلع سلاح کرده و چه زیبا همچون مادر «وهب» فرزندانشان را تقدیم راه حقیقت و اسلام کرده و صبر و استقامت میکنند و حتی وقتی دشمن بهقصد باج خواهی و تحریک احساسات مادران و همسران برای تحویل پیکر پاک شهدا نشانه می رود.[4]
[1] . بیانات مقام معظم رهبری: 29/11/1376.
[2] . همان.
[3] . 04/08/1398.
[4] . ر.ک: واکاوی نقش اجتماعی زن از منظر ایت الله خامنه ای، فصلنامه نظریه های اجتماعی متفکران مسلمان، بهار و تابستان 1393.
منبع: رسا