دعای روز اول ماه مبارک رمضان و ویژگی های قائمین
در دعای روز اول ماه بندگی آمده است: «خدایا قرار ده روزهام را در این ماه روزه روزه داران واقعی و شب زنده داریام را نیز مانند شب زنده داران و بیدارم کن در آن از خواب بیخبران»
'اللهمّ اجعل صیامی فیه صیام الصائمین، و قیامی فیه قیام القائمین و نبّهنی فیه عن نومة الغافلین، و هب لی جرمی فیه یا اله العالمین واعف عنّی یا عافیاً عن المجرمین. '
«خدایا قرار ده روزهام را در این ماه روزه روزهداران واقعی و شب زندهداریام را نیز مانند شب زندهداران و بیدارم کن در آن از خواب بیخبران و گناهم را بر من ببخش ای معبود جهانیان و درگذر از من ای درگذرنده از گناهکاران.»
آیتالله مجتهدی تهرانی در شرح دعای روز اول ماه مبارک رمضان آورده است:
اللّهمّ اجْعلْ صیامی فیه صیام الصّائمین؛ خدایا روزه مرا روزه صائمین قرار بده؛ صائمین چه کسانی هستند؟
سه نوع روزه داریم؛ ۱- روزه عام ۲- روزه خاص ۳- روزه خاص الخاص
روزه عام: همان روزهای است که عموم مردم میگیرند؛ نمیخورند و نمیآشامند، ولی متأسفانه به نامحرم هم نگاه میکند؛ گناه هم میکند؛ حجابش را هم مراعات نمیکند. بنابراین روزه عام روزهای هست که انسان تنها از اموری که روزه را باطل میکند خودداری مینماید.
روزه خاص: روزهای است که روزهدار علاوه بر اینکه از خوردن و آشامیدن خودداری میکند اعضا و جوارحش هم روزه دارد؛ چشمش را هم از معصیت میبندد؛ سحر که روزه میگیرد نیت میکند که خدایا من همه اعضا و جوارحم روزه است؛ گوشم غیبت نمیشنود، زبانم غیبت نمیکند، و … این روزه خاص است.
روزه خاص الخاص: این روزه، روزهای است که غیر از خدا هیچ چیز دیگری در دل روزهدار نباشد؛
ویژگی قائمین
و قیامی فیه قیام الْقائمین؛ خدایا در ماه رمضان قیام مرا قیام قائمین قرار بده؛ یعنی شب که نماز شب میخوانم، قیامم قیام قائمین باشد، قائمین آنهایی هستند که در نماز از خوف خدا گریه و زاری میکنند.
حاج میرزاعلی محدثزاده پسر بزرگ شیخ عباس قمی (ره) نقل میکرد: پدرم وقتی نماز شب میخواند آن طور از خوف خدا گریه میکرد که ما از صدای گریه ایشان از خواب میپریدیم.
قیام ما را قیام قائمین قرار بده؛ یعنی نماز مرا نماز عاشقانه قرار بده؛ برای نماز شب از خواب باید بپریم نه اینکه ساعت کوک کنیم تا بیدار شویم.
و نبّهْنی فیه عنْ نوْمة الْغافلین؛ در این روز اول ماه رمضان مرا از خواب غفلت بیدار بکن؛ این هم دعای خوبی است، گناه نکنیم هر لحظه ممکن است مرگ از راه برسد مثلاً فلان آقای فروشنده دارد آب توی شیر میریزد، یک مرتبه سکته میکند، مرگ که خبر نمیکند و اینها غفلت است.
و هبْ لی جرْمی فیه یا إله الْعالمین و اعْف عنّی یا عافیاً عن الْمجْرمین؛ خدایا در این ماه رمضان مرا ببخش ای خدایی که از گنهکاران میگذری.