تلاشهای رو به جلو برای لغو و خنثیسازی تحریمها
نشانههای روبه جلو بودن مذاکرات هستهای با وجود مواضع مبهم تروئیکای اروپا، تا حدودی قابل مشاهده است. عزم دولت برای خنثیسازی تحریمها در کنار تلاش برای رفع آنها هم سبب گشایشهایی در زمینه آزادسازی اموال و بازگشت درآمدهای ایران شده است.
دومین دور از مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای حاضر در توافق هستهای در دولت جدید از روز پنجشنبه هفته گذشته ۱۸ آذر در وین اتریش آغاز شده است و بر اساس آنچه از خبرها و تحلیلهای منتشر شده و حتی با وجود برخی موضع گیریهای کارشکنانه تروئیکای اروپا میتوان دریافت؛ فضای این دور از گفت و گوها به ویژه از روز شنبه در قیاس با روزهای پیشین حرکت مثبت و روبه جلویی را تجربه میکند. این فضا با آزادسازی بخشی از داراییهای ایران در سایه خنثی سازی تحریمها در داخل کشور هم تداوم خواهد یافت.
'فضای نسبتا روبه جلو' را میتوان مهمترین توصیف از شرایط گفت و گوهای روز سوم از دور دوم مذاکرات دانست. نشست عصر روز شنبه «علی باقری» مذاکره کننده ارشد هستهای ایران با مذاکرهکنندگان ارشد سه کشور اروپایی در هتل کوبورگ وین و تصریح دو طرف بر حاکم شدن فضایی نسبتا مثبت در این نشست از یک سو و تداوم گفت وگوها بر سر متون پیشنهادی ایران از نشانههای این فضای روبه جلویی است که برخلاف تحلیلهای رسانه ای در گفت و گوها جریان دارد.
از سوی دیگر سفر «راب مالی» رییس هیات مذاکرهکننده آمریکایی به وین هم نشان میدهد که مذاکرات از جدیت لازم به منظور رسیدن به نقطهای مشخص و قابل قبول از سوی طرفین برخوردار است.
گشایشهای تازه و آزادسازی منابع بلوکه شده ایران
همزمان با برگزاری مذاکرات هستهای ایران با کشورهای حاضر در توافق هسته ای، خبرهای تازه و البته امیدوارکننده ای از بروز گشایشهایی در زمینه آزادسازی اموال و بازگشت درآمدهای ایران در رسانهها منتشر شده است.
پافشاری تیم مذاکره کننده بر رفع تحریمها به عنوان مهمترین خواست ایران در این دوره از مذاکرات؛ علیرغم تمام مخالفتهای و اظهارات کشورهای غربی؛ نشانههای نتیجه بخش بودن خود را آشکار کرده است و در روزهای گذشته شماری از مقامات وزارت امور خارجه از بروز گشایشهایی در زمینه بازگشت درآمدها و آزادسازی اموال ایران در خارج کشور خبر دادهاند.
در واقع بستر این آزادسازی داراییهای ایران را عزم دولت برای خنثی سازی تحریمها فراهم کرده است. تصمیم برای بهرهگیری از ظرفیتهای همسایگان و گسترش روابط با کشورهای جهان و منطقه علیرغم تداوم تحریمها، گشایشهای قابل توجهی در زمینه تجارت خارجی و آزادسازی اموال بلوکهشده ایران ایجاد شود.
این در حالی است که موضع گیریهای عجیب و اقدامات زیاده خواهانه سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات، از ابتدای دور جدید این مذاکرات قابل مشاهده بود و این روزها هم گاهی با شدت و گاهی نامحسوس ادامه یافته است. این موضع به دلیل همین ابهام، آرام آرام در مسیر تخریبی قرار گرفته و از حالت سازنده بودن برای طرفین خارج شده است.
اروپا که در دوره های پیشین مذاکرات گاهی نقش پلیس بد را بازی می کرد این روزها برخی از این کشورها در مواضعی حتی زیاده خواهانهتر از آمریکا اتخاذ میکنند. کندی حاصل از این ابهام در اقدامات و خواستههای سه کشور سببساز نشستی میان نمایندگان ۱+۴ شد تا روسیه و چین، با جزییات تصمیمات و اقدامات نه چندان سازنده سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس بیشتر آشنا شوند.