جایگاه مراسمهای دعا و شبهای قدر در کلام رهبر انقلاب/کلیپ
چنان که درک شب قدر، کاری است مشکل، بیان جایگاه و «قدر» شب قدر عملی است دشوار که تنها راه یافتگان به آن شب عزیز می توانند واقعیت و حقیقت آن را بیان دارند; چراکه قرآن به پیامبر خدا فرمود: «وما ادراک مالیلة القدر» ; «و تو چه دانی شب قدر چیست؟»
مراد از قدر، تقدیر و اندازه گیرى است و شب قدر شب اندازه گیرى است و خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال را تقدیر می کند و زندگى، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و امورى ازاین قبیل را دراین شب مقدر می گرداند.
این روزها و حتی از اوایل ماه مبارک رمضان این سؤال بیپاسخ وجود داشت؛ زمان آغاز مراسمهای مذهبی عمومی چهزمانی خواهد بود؟ خیلیها هم به آن دامن زدند که باید تلاش کرد و مقدمات برگزاری مراسمهای مذهبی عمومی در مساجد و حسینیهها را در روزها و شبهای باقیمانده این ماه بهخصوص شبهای قدر فراهم کنیم. این روزها شاید بیش از هر زمان دیگری، قدر حضور در مساجد و حسینیهها را بدانیم.
پیش از شیوع این بیماری منحوس و متقلّب، خیلی راحت و بدون هیچ مرزبندی میتوانستیم وارد مساجد و حسینیهها بشویم و در مراسمات عزاداری و شادی عمومی اهلبیت(ع) شرکت کنیم اما این روزها این توفیق از ما سلب شده است. یادمان نمیرود که شبهای قدر هر سال حرمهای مشرّفه؛ آستان امام رضا(ع)، آستان حضرت فاطمه معصومه(س) و...، مملو از جمعیت و شور و حالی وصفنشدنی بود. امروز رهبر معظّم انقلاب بار دیگر به اهمیت این مسأله و لزوم فکر و برنامهریزی برای آن اشاره فرمودند.
ایشان در ارتباط تصویری با ستاد ملّی مبارزه با کرونا که با حضور اعضای این ستاد و استانداران 31 استان کشور برگزار شد، ضمن تقدیر و تشکر از عملکرد ملّت و مسئولان در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، درمانی، بهداشتی، علمی، مدیریتی و خدماتی، بار دیگر حرفشنوی از ستاد ملّی مبارزه با کرونا را به همگان گوشزد و البته بر اهمیت برگزاری مراسمات دعا و مناجات در شبهای قدر تأکید کردند.
رهبر انقلاب در بخشی از سخنان خود اینطور فرمودند:
«یک سؤال بیپاسخی وجود دارد در مورد مراسم دعا و نماز و عبادت. من البتّه هیچ پیشنهادی را در مورد مساجد و مراکز دعا و مانند اینها به ستاد ملّی ارائه نمیکنم ــ هیچ پیشنهادی را؛ یعنی من تابع نظر کارشناسی و تشخیص کارشناسی ستاد ملّی هستم ــ اما میخواهم این را بگویم که مسئله دعا و عبادت، بهخصوص در ماه رمضان، بهخصوص در شبهای قدر که در پیش است، یکی از نیازهای حتمی و اساسی مردم است؛ این از یک نظر با نیازهای مادّی تفاوتی ندارد، از یک نظر بالاتر از نیازهای مادّی مردم است. مردم احتیاج دارند به اینکه از لحاظ دعا و توجّه و توسّل، بهخصوص در مسائل مهم، در قضایا یا حوادث مهم، بتوانند این توسّل و این توجّه و این ارتباط با خدا و خواستن از خدا را داشته باشند؛ [لذا] یک فکری برای این بشود. من حتّی معتقدم اگر قواعد سختگیرانهای هم در این زمینه گذاشته بشود، وضع بشود، مردم مؤمن و مسجدی ما بیشتر از دیگران به قواعد عمل میکنند؛ یعنی واقعاً اگر گفته بشود مثلاً فرض کنید به این شرط و با این شکل مردم میتوانند در صحنها یا در مراکز یا در مساجد یا در حسینیّهها حضور پیدا کنند، عقیده من این است که مردم ــ اینهایی که اهل مسجدند ــ بهدقّت مراقبت میکنند.
همانطور که گفتم، من پیشنهادی ندارم و نظر کارشناسی و بررسیشدهی ستاد را معتبر میدانم، منتها توصیهام این است که بررسی این مورد را به کسانی بدهید که اهمّیّت حضور دعا و توسّل و مسائل معنوی را بهمعنای واقعی کلمه درک کرده باشند؛ اینها بررسی کنند مسئله را و تصمیمگیری کنند؛ هرچه تصمیمگیری کردند، بر عهده من و همه مردم است که بر طبق آن تصمیمگیریها انشاءاللّه عمل بشود.»