اخبار > حقوق بشر جهانی نیست /آمریکا ناقض حقوق بشر است

حقوق بشر جهانی نیست /آمریکا ناقض حقوق بشر است
عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان گفت: خمیرمایه فکری حقوق بشر غربی است و برهمین اساس ملاحضات فرهنگی کشورهای مختلف جهان در آن لحاظ نشده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی نوذر شفیعی اظهار کرد: بحث در باب حقوق بشر آن هم در چارچوب حقوق موضوعه، در طول تاریخ و در اشکال مختلف مطرح بوده است، ولی این موضوع در سال ۱۹۴۸ نهادینه و در قالب قانون و مقرارت تنظیم و ارائه شد. مبدا بحثهای مربوط به حقوق بشر غرب است و به دلیل اینکه در غرب پایه تفکرات فلسفی آنها برگرفته از اومانیزم و بهتعبیری انسانگرایی میباشد، لذا چارچوبهایی در حول محور انسان به مفهوم مادی کلمه آن درنظر گرفتهاند و موازینی منطبق با آن مطرح کردهاند که این موازین تاثیرپذیرفته ازاز فرهنگ غرب است.
وی افزود: امروزه آنچه به نام حقوق بشر در عرصه جهانی داریم، حقوق بشری است که خمیرمایه فکری آن غربی است و غرب با توجه به اینکه در یک موضع قدرت قرار دارد، سعی کرده به این موازین جنبه جهانی ببخشد و تفکر غربی در باب حقوق بشر را جهانی کند؛ اما در این موضوع به ملاحظات فرهنگی دیگر کشورها کمتر توجه شده و لذا در حالی که دیگران معتقد هستند به حقوق بشر باید از منظر نسبیگرایی توجه شود، در غرب از منظر مطلقگرایی به آن توجه میشود؛ یعنی غربیها معتقدند آنچه ما در مورد حقوق بشر تدوین کردهایم، یک اصل جهانی است و همه باید به آن پایبند باشند.
عضو هیئتعلمی گروه علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان با بیان اینکه اکنون یک نوع نگاه یک سویه به حقوق بشر شده است، بیان کرد: زمانی میتوانیم یک حقوق بشر جهانی داشته باشیم که تمام ملاحظات فرهنگی کشورهای مختلف در ارتباط با استانداردهای حقوق بشر، مبنا و مورد توجه قرار گیرد.
شفیعی تصریح کرد: نکته دیگر اینکه متأسفانه در غرب نسبت به موازین حقوق بشر که خودشان معتقد هستند باید جهانی باشد و همه باید آن را رعایت کنند، با استانداردهای دوگانه برخورد میشود و در واقع نسبت به این مسئله یک نگاه ابزاری در غرب حاکم است، یعنی آنها کشورهایی را که دوست داشته باشند از منظر سیاسی تنبیه کنند، ایرادهای حقوق بشری به آنها میگیرند و کشورهایی که در چرخه نظم سیاسی خودشان قرار دارد ولو حتی اگر این کشورها به نقض حقوق بشر مبادرت بورزند، ایراد چندانی به آنها وارد نمیکنند. مثال بارز آن این است که چون ایران در چرخه نظم سیاسی غرب قرار ندارد، بنابراین مورد اتهام نقض حقوق بشر غرب قرار می گیرد، ولی کشوری مثل عربستان سعودی که حقوق بشر به اشکال مختلف در آن نقض میشود، اما به دلیل اینکه در چرخه نظم سیاسی غرب قرار دارد، کمتر مورد اتهام واقع میشود.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: موازین حقوق بشر خمیرمایه آن از غرب است و جهانی نیست و دوم اینکه غرب با استانداردهای دوگانه به حقوق بشر نظر میکند و یک نگاه ابزاری به حقوق بشر حکمفرما است.
وی ادامه داد: امروزه میشود از طریق گفتوگو بعضی از این سو تفاهمها را برطرف کرد، اما نگاه جمهوری اسلامی ایران این است که به پدیده حقوق بشر باید در بازتاب فرهنگی کشورها توجه کرد، یعنی ملاحظات فرهنگی همه کشورها در ارتباط با حقوق بشر مورد توجه قرار گیرد و نمیشود همان نگاهی را که یک کشور سکولار و یک کشور اومانیزم به حقوق بشر دارد، آن را در یک کشور اسلامی و الهی محور پیاده کرد. لذا این موضوع نشان میدهد که بین ما تفاوتهایی وجود دارد، اما باید از طریق گفتگو به یک نقاط مشترک برسیم که این نقطه نظرات مشترک احترام به فرهنگ همه کشورها است، یعنی آنچه باید از خروجی این گفتوگوها حاصل شود، یک نگاه توام با احترام به مبانی فرهنگی همه کشورها در ارتباط به حقوق بشر است.
شفیعی در مورد کارنامه آمریکا در مورد حقوق بشر بیان کرد: آمریکا به رغم اینکه مدعی است در سیاستهای خود به حقوق بشر توجه دارد، اما در واقع جزء کشورهایی میباشد که به مسئله حقوق بشر کمترین توجه را میکند، بهخصوص اکنون که ترامپ در راس قدرت است. شاخصهای این بیتوجهی به حقوق بشر را یک نوع نژادگرایی از سوی دولت ترامپ بین نژادهای سفید آمریکایی و بین نژاد رنگین پوست اعم از سیاه آفریقایی یا دورگه آمریکایی- لاتین یا مسلمانان میتوان مشاهده کرد که آنها را به عنوان شهروند درجه دو قلمداد میکند و محدودیتهایی برای فعالیتهای آنان قائل میشوند.
وی افزود: آمریکا به آزادی تجمعات، آزادی تشکیل احزاب و برابری نژادها که جزء موازین حقوق بشر قلمداد میشوند، توجه نمیکند، یعنی بسیاری از مواردی که مصداق نقض حقوق بشر قلمداد میشوند و براساس معیارهایی که خود آمریکاییها و غربیها مطرح کردهاند، در این کشور مشاهده میشود، اما آمریکاییها چون قدرت سیاسی و نظامی و اقتصادی دارند، میخواهند خودشان در این زمینه در جهان نفش تعیین کننده داشته باشند.